OHLÉDNUTÍ ZA SERIÁLEM 2013

22.11.2013 16:49
Před pěti týdny skončil v pořadí již třetí ročník Seriálu Historic. Dovolím si malé ohlédnutí za jeho průběhem a vůbec můj celkový, možná trochu subjektivní pohled na jeho vývoj.
První soutěží letošního ročníku bylo zimní Kokořínsko, na jehož start se postavilo 28 posádek. Se zasněženou tratí se nakonec nejlépe vypořádala zkušená posádka Václav Mráz - Hana Zemanová, která se tak hned od začátku zařadila mezi největší favority letošního ročníku. Druhé místo vybojoval Jan Šrajer se synem Matějem, pro které to však byl v letošním ročníku start jediný. Po pátečním velkém bloudění ale bezchybné sobotě pak na konečné třetí místo vystoupal další z favoritů, Aleš Urban navigovaný tentokráte Tomášem Lamparem.
Další soutěž, červnové Slapy, byla bohužel poznamenána povodní, která se v týdnu před soutěží prohnala téměř celou republikou a Sedlčansko taktéž neminula. Důsledkem pak bylo odvolání účasti části přihlášených posádek a také citelné zkrácení tratě soutěže. Vítězství si nakonec odvezla posádka Petr Heřman - Jan Žlábek, před Alešem Urbanem s Markétou Viktorinovou a třetí místo si odvezla posádka  Oto Kuhn - Pavla Hubičková.
Po letní přestávce se v Železném Brodě na start Jizery postavilo 22 posádek, z nichž se nejlépe dařilo Aleši Urbanovi, který tentokrát startoval s teprve dvanáctiletou Klárou Viktorinovou, druhé místo vybojoval Petr Heřman s Janem Žlábkem a třetí pak při svém jediném startu v sezóně skončili manželé Vítkovi.
O tom, kdo obsadí první tři místa v seriálu již bylo po Jizeře v podstatě rozhodnuto, ale konečné pozice určila až závěrečná Želiv. Zde již jako pořadatel nemohl do bojů zasáhnout Aleš Urban a tak mu nezbývalo než čekat, jak se s nástrahami tratě a deštěm, který provázel velkou část soutěže, popasují ostatní posádky. To se nakonec nejlépe i přes potíže s převodovkou podařilo Václavu Mrázovi s Hanou Zemanovou, pro které to nakonec znamenalo posun na celkové první místo v seriálu. Druhý skončil Pavel Kolařík s Lidyí Chevarria, třetí místo obsadil Petr Heřman s Janem Žlábkem, což pro ně znamenalo nakonec celkové druhé místo v seriálu před Alešem Urbanem.             
Letošní ročník seriálu byl poznamenaný úbytkem pravidelných účastníků. To se bohužel nejvíce dotklo dvou nových soutěží, Želiva a Slapů, kde navíc ještě zaúřadovaly povodně. Na Kokořínsku a Jizeře pak úbytek účastníků alespoň částečně vykompenzoval start místních posádek. Celkem se nakonec na start postavilo 46 posádek, z nichž však jen 14 odjelo více než jednu soutěž a pouhých 7 posádek se zúčastnilo všech závodů, ať už jako pořadatelé či soutěžící. Naštěstí se však v průběhu sezóny objevilo několik nových posádek, odhodlaných startovat i v příštím ročníku.
Ze strany pořadatelů zatím odhodlání uskutečnit seriál ve stejném rozsahu jako letos nechybí, teď už je to jen na vás soutěžících, abyste zodpovědně přistupovali ať už k hlasování v anketě, ale především pak při podávání přihlášek do jednotlivých soutěží. Je třeba si uvědomit, že už jen příprava a zajištění soutěže stojí pořadatele nejen peníze, ale i čas při najíždění trati, jednání s úřady a případnými partnery.
Za sebe doufám, že se na startech soutěží v příštím ročníku budeme setkávat v hojnějším počtu než letos a v únoru na Kokořínsku na viděnou!
 
Karel Vodochodský